Πληροφορίες σχετικά με τα Μάταλα

Τα Μάταλα είναι ένα χωριό που βρίσκεται 75 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, Κρήτη, Ελλάδα. Τα Μάταλα είναι μέρος της κοινότητας των Πιτσιδίων εντός της δημοτικής ενότητας Φαιστού, περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Η Μάταλα είναι ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά σημεία της Κρήτης.

Το καλοκαίρι, όταν αρκετοί ημερήσιοι ταξιδιώτες πλημμυρίζουν το χωριό, αν και σε χαμηλή περίοδο, είναι ακόμα δυνατό να μάθετε τη μαγεία των Ματάλων. Τα Μάταλα και η κοντινή περιοχή είναι επίσης ένας δημοφιλής χώρος φωλιάσματος για θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta.

Οι τεχνητές σπηλιές στο βράχο του κόλπου των Ματάλων δημιουργήθηκαν κατά τη Νεολιθική εποχή. Τα Μάταλα ήταν το λιμάνι της Φαιστού κατά τη Μινωική περίοδο. Το 220 π.Χ., τα Μάταλα καταλήφθηκαν από τους Γόρτυνες, και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τα Μάταλα έγιναν το λιμάνι της Γόρτυνας. Τον 1ο και 2ο αιώνα, οι σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι. Ένα από τα σπήλαια ονομάζεται “Brutospeliana” γιατί σύμφωνα με το μύθο συχνόταν από τον Ρωμαίο στρατηγό Brutus.

Τα Μάταλα ήταν τότε ψαροχώρι. Στη δεκαετία του 1960, οι σπηλιές καταλήφθηκαν από χίπης που αργότερα εκδιώχθηκαν από την εκκλησία και τη στρατιωτική χούντα. Τώρα τα Μάταλα είναι ένα μικρό χωριό που ζει κυρίως από τον τουρισμό.

Όταν ο Δίας έπλασε την πριγκίπισσα Europa με τη μορφή λευκού ταύρου, διέσχισε τη θάλασσα και την έφερε στην παραλία των Ματάλων. Εκεί άλλαξε σε αετό και την πέταξε στη Γόρτυνα όπου έκανε σεξ μαζί της.

matala heraklion
Why to book directly ?
  •  -5% off from other online booking engines
  • Real Time Availability
  •  No Booking Fees
  •  Booking: Very good! 8.4
  •  Expedia: Very good!  4/5
  •  TripAdvisor: Excellent  4/5
Skip to content